assalamualaikum, hai semua
dah masak ke? dah makan ke?
hari ni saya masak 'udang fresh masak lemak cili padi'
pagi tadi hubby beli udang gemuk-gemuk n fresh dari pasar
mula-mula ingat nak masak tumis merah udang
tapi baru semalam buar ikan tenggiri sambal merah
takkan hari ni pun nak masak sambal lagi kan
ni resepi nya
bahan:
1labu bawang merah
1 genggam cili padi
3ulas bawang putih
1inci halia
3biji buah keras
(kisar halus semua bahan diatas)
3daun limau purut
1bawang merah dihiris
3keping asam keping
1batang serai
1cawan santan pekat
1cawan santan cair
1daun kunyit di hiris halus
2sudu kecil serbuk kunyit
*udang fresh buang kepala n kaki 1kilo
cara buat
- tumis bawang hiris
- masukkan bahan kisar
- tumis sekejap
-masukkan udang, serai, asam, daun limau
-tumis sekejap, bagi bahan semua serap
-masukkan santan cair
-masukkan serbuk kunyit
- reneh hingga udang masak
-masukkan santan pekat, rasa garam
-jngn bagi santan didih tutup api
SIAP!!!
pucat sikit kan warna udang masak lemak
sebab x cukup serbuk kunyit hehehe tapi sedap
wassalam
nampak sedap n menyelerakan! lama dh x mkn udang
ReplyDeletesaya pun dh lama x makan udang jugak sekali dapat plak udang
ReplyDeleteyang fresh n juicy. nyum, nyum
masak lemak udang memang sedappp...kalau pulak pedas pedas...
ReplyDelete