Pages

Monday 28 March 2016

Resepi: jelly kelapa


Assalamualaikum

Saya kenal dan mula- mula makan Jelly kelapa ni masa majlis aqiqah anak buah saya pada 4tahun lepas. Masa tu kami pakat buat dessert seorang satu jenis. Kira macam buat potluck.
Time tu saya buat puding suji while kakak ipar buat jelly kelapa.
Sejak tu memang teringin buat jelly kelapa sendiri. Tapi setiap kali beli kelapa muda but end-up buat air kelapa je minum. Hehe hee ehehde....

Hari minggu saya gigih ikut hubby tersayang pergi pasar pagi Pandamaran semata-mata nak beli kelapa muda. Alang-alang beli sekaligus 3biji kelapa muda. Sebenarnya nak beli 2biji je tapi takut pula nanti air kelapa tu tak banyak.

Tengahari tu potong kelapa Alhamdulillah banyak air kelapa yang saya dapat. Penuh satu jug. Asingkan dulu air kelapa untuk buat jelly kelapa.  Selebihnya tambah gula sikit tambah ais saya dan hubby yersayang minum.

Jelly ni saya buat pada malam hari. Bila sejuk sikit simpan dalam petiais.

Bahan:

 * 1 peket agar-agar serbuk

 * air kelapa ikut sukatan agar-agar 

 * gula ikut kemanisan

* 2/3 helai daun pandan disimpul

Cara

 # masak agar-agar + daun pandan dengan air kelapa sampai larut 

 # masukkan gula masak 15 minit

 # tuang dalam loyang @ acuan kecil  yang sesuai

 .# sejukkan dan ngap heheehh....


 wassalam