Pages

Thursday, 14 April 2016

Cili


Assalamualaikum,

Seumur hidup saya tak pernah bekerja. Ini macam mengangkat sumpah pula. Hurrmm... eh kejap, saya pernah kerja lah masa lepas habis buat diploma di College saya kerja si sebuah kedai jahit lencana. Tapi tak lamalah hanya kerja 2minggu je pun.

Lepas tu kahwin, dapat baby, jaga baby dan hubby. Lagipun dalam family hubby tersayang kaum wanita memang tak keluar bekerja. Sejak setahun lalu saya kenal erti penat bekerja di luar. Selain bekerja di kedai hubby tersayang saya juga buat cili giling homemade dan pack dalam plastik jual.

Memang laku keras cili giling saya ni.( betul tau tak tipu). Pada mulanya agak tertekan sebab proses mengaluarkan biji-biji cili kering mengambil masa yang lama. Tapi bila sesuatu kerja jika dibuat ulang- ulang menjadi senang untuk dibuat.

Pernah sekali tu ada customer yang datang ke kedai kami tanya 'ada tak cili giling dalam bekas plastik tu??'
Time tu mesin pengisar rosak. Jadi saya tak buat cili giling. Saya pun offer kat  customer tu cili boh. Tapi customer tu berkeras taknak cili boh hanya nak cili giling je. ' cili giling yang dalam plastik sadap. Bila buat sambal ada rasa sambal guna cili boh serupa macam tak makan sambal'. Customer tu siap order cili giling untuk majlis doa selamat di rumahnya.

Bila hasil kerja kita dihargai terasa macam winner sangat. Kepuasan yang dapat dengan kata-kata perangsang sangat membantu meningkatkan keyakinan diri. 

Wassalam.

Wednesday, 13 April 2016

Happy shopping@Zalora


Assalamualaikum,

Entri ni minggu lepas lagi saya dah buat tapi bila nak publish ntah apa masalah tak boleh pula.  Biasanya kan kalau entri ada masalah publish entri still ada kat draf kan tapi entri tentang Zalora ni tiba-tiba hilang pula. So, saya buat baliklah.

Minggu lepas sedang saya cuci mata kat website Zalora ada ternampak beberapa item kesukaan saya. Sebenarnya saya tidak berminat sangat dalam online shopping. Bagi saya if nak shopping mestilah tengok, merasa dan belek-belek barang tu sebelum membeli. Lagi sebelum ini pernah saya buat online shopping tapi kurang berpuas hati.

Tapi kat item yang ingin saya beli tu tertulis Cod( cash-on-delivery) saya ingin mencuba nasib shopping di Zalora.
Saya buat order pada hari Jumaat. Dekat details ada tulis barang akan sampai dalam 4@5 hari bekerja.
Lepas confirm belian, the next second akan dapat confirmation e-mel.

Tup, tup next day tengahari barang sampai. Bayar dan check barang. Everything perfect. Rasa puas hati sangat belian di Zalora begitu mudah dan murah.
Sekarang tengok apa yang saya beli Zalora.

Wassalam

Monday, 11 April 2016

Powerbank


Assalamualaikum,

Sebelum pergi famili gathering masa cuti sekolah dulu lagi saya pasang angan-angan untuk beli powerbank. Bukan apa hp Lenovo ni bukan macam hp Nokia C3 saya sebagai sebelum ini, hp Lenovo memang cepat habis bateri.

Kalau saya nak balik kampung pun saya tak bagi anak-anak guna hp sangat dalam perjalanan. Yalah buatnya bateri hp habis naya nak caling-caling.
So, dua hari lepas time hubby tersayang saya pergi beli kad topup saya ikutlah. Tanya kat budak cina jaga kaunter ada powerbank tak. Dia cakap hanya ade jenama Pineng 10000mph saja.

Jadi apa lagi grab n pay lah. Sejak guna powerbank ni kan saya rasa hp saya ni lebih cepat cas naik bila guna powerbank dari direct charge. Juga convinient untuk dipegang.

Wassalam

Sunday, 10 April 2016

Jadual

Assalamualaikum,

Sudah setahun lebih saya kerja membantu hubby tersayang saya di kedai runcit kami. Pada awalnya nya agak sukar untuk saya bahagikan masa antara kerja kedai, kerja rumah, uruskan anak-anak, uruskan diri sendiri. Rasa macam kelam kabut je setiap hari dari celik mata hinggalah pejam mata di malam hari.

Bertambah pula stress memanjang sebab masa dirumah habis di dapur je. Sampai kan saya dapat sakit kepala. Bukan maigran ye. Masuk bulan ketiga saya kerja saya mula buat jadual kerja rumah dan jadual masak sendiri.  Jangan ingat saya buat jadual dalam kertas siap draf semua ya. Saya taklah serajin itu.

Saya buat jadual harian saya dalam hati je. Plan awal-awal apa perlu buat untuk keesokan hari. Saya juga plan awal apa untuk dimasak keesokan hari. Hari sabtu pula saya peruntukkan untuk settle persiapan sekolah anak-anak.  Contohnya basuh baju sekolah, kasut, seterika baju sekolah, bagi anak-anak siapkan homework, etc.
Jika anak-anak cuti sekolah panjang sekali pun Saya tetap ikut jadual ini. Jadual ini hanya akan bertukar jika saya kena ppwrgi kenduri @kerja luar pada hari sabtu.
Jadual ini banyak membantu saya dan saya pun dapat luangkan banyak masa dengan anak-anak dan hubby tersayang.

Wassalam