Pages

Wednesday, 25 December 2013

carrot+tomato shake

assalamualaikum, hai semua

kali ni nak bagi resepi carrot+tomato shake
mula-mula try buat jus carrot susu je
lepas olah sikit n tambah tomato sedap pula

bahan-bahan
1 batang carrot
1biji tomato masak(sederhana besar)
2sudu besar tepung susu(boleh juga ganti dengn susu segar 1cawan)
1 cawan air(kalau letak susu segar x payah letak air)
2sudu besar gula
ais ketul ikut ksukaan banyak mana

cara buat
potong carrot n tomato kecil-kecil
masukkan semua bahan-bahan dalam pengisar
teerr..terrr.. kisar halus
cheerss...dah boleh minum terus(ade sesetengah orang tapis dulu sebelum minum
tapi minum tanpa di tapis adalah lebih baik sebab jus ni
mengandungi serat tomato n carot
pengambilan carrot dan tomato dapat menghindar dari kanser
selain itu carrot baik untuk penglihatan
lagi satu nak bagitau kalau buat ape jenis fresh juice pun lepas
buat je terus minum, jangan simpan-simpan
sebab khasiat jus tu akan hilang bila di simpan

wassalam