Pages

Wednesday, 23 March 2016

Resepi: kottu paratha

Assalamualaikum,

Kali ini saya nak share satu resepi recycle. Resepi ni ayah saya selalunya buat guna roti canai yang dibuat sendiri.Bila teringin sangat nak makan roti canai ayah saya sensiri akan buat roti canai from the scratch. Petang lagi dah dibuat adunan tepung. Boleh dikatakan kami sekeluarga tak pernah merasa makan roti canai kedai masa kecik-kecik dulu. 

Memang sedap dan yang pentingnya senang buat. Guna bahan-bahan yang ada dirumah je. If uolls kekurangan bahan buat resepi ianya tak akan mwnjejaskan rasa. 

makanan ini asalnya dari India (please jangan tanya negeri mana di India ya). Kottu Paratha mean minced paratha cooked with spices and vegetables. Ada banyak versi kottu paratha. Yang ni versi family saya.

Ok jom lihat bahan-bahan kottu paratha.

     √ 3 keping roti canai
     √ 1 biji bawang merah
     √ 3 ulas bawang putih
     √ 1 biji tomato
     √ cili padi ikut kepedasan
     √ 1keping dada ayam tanpa tulang
     √ 3 biji telur
     √ 1 sudu besar cili giling
     √ daun ketumbar@ daun kari untuk          ditabur.

Now the method

- potong kecil-kecil roti canai
- bawang merah dan putih di slice dan di tumis
- masukkan dada ayam yang dipotong kecil.
- masukkan cili giling dan cili padi. Kacau sampai garing
- pecahkan telur masukkan. Kacau telur.
- bila telur hampir kering masukkan roti canai.
- jangan bagi telur kering nanti susah nak lekat dengan roti
- goreng sampai kering dan garing
- masukkan tomato. Tutup api tabur daun ketumbar@ daun kari.

Siap.... sedia untuk di ngap. Selamat mencuba.

Wassalam