Pages

Thursday, 14 April 2016

Cili


Assalamualaikum,

Seumur hidup saya tak pernah bekerja. Ini macam mengangkat sumpah pula. Hurrmm... eh kejap, saya pernah kerja lah masa lepas habis buat diploma di College saya kerja si sebuah kedai jahit lencana. Tapi tak lamalah hanya kerja 2minggu je pun.

Lepas tu kahwin, dapat baby, jaga baby dan hubby. Lagipun dalam family hubby tersayang kaum wanita memang tak keluar bekerja. Sejak setahun lalu saya kenal erti penat bekerja di luar. Selain bekerja di kedai hubby tersayang saya juga buat cili giling homemade dan pack dalam plastik jual.

Memang laku keras cili giling saya ni.( betul tau tak tipu). Pada mulanya agak tertekan sebab proses mengaluarkan biji-biji cili kering mengambil masa yang lama. Tapi bila sesuatu kerja jika dibuat ulang- ulang menjadi senang untuk dibuat.

Pernah sekali tu ada customer yang datang ke kedai kami tanya 'ada tak cili giling dalam bekas plastik tu??'
Time tu mesin pengisar rosak. Jadi saya tak buat cili giling. Saya pun offer kat  customer tu cili boh. Tapi customer tu berkeras taknak cili boh hanya nak cili giling je. ' cili giling yang dalam plastik sadap. Bila buat sambal ada rasa sambal guna cili boh serupa macam tak makan sambal'. Customer tu siap order cili giling untuk majlis doa selamat di rumahnya.

Bila hasil kerja kita dihargai terasa macam winner sangat. Kepuasan yang dapat dengan kata-kata perangsang sangat membantu meningkatkan keyakinan diri. 

Wassalam.