assalaumalaikum, hai semua
sperti yang di janji pada anak-anak saya
saya buat kek pisang coklat marble
memang yummy n gebu teramat
resepinya saya ambil dari blog madiha
saya olah sikit resepi nie, adunan dbahagi dua
satu bahagian dibiar asal, satu lagi dtambah sesudu besar serbuk koko
masa tuang dalam loyang marblekan selang seli kedua adunan
disini saya copy resepi
(sis, madihah diminta halalkan resepi ni)
Bahan-bahan:
300g pisang dilecek
240 g tepung gandum (tepung superfine pun boleh)
180 g gula castor (MaDiHaA kurangkan ke 150 gm saja)
4 biji telur
160 ml minyak jagung
1 sudu teh ovalette
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
secubit garam
Cara membuatnya:
Campurkan semua kedlm mixer
putar sehingga kembang dan gebu putih
Masukkan dlm loyang dan bakar pd suhu 160C selama
1 jam atau sehingga masak
Pastikan adunan setengah drp loyang krn kek akan naik sekali ganda
Cara MaDiHaA :
MaDiHaA putar seperti buat kek biasa
Putar gula, ovalette & telur hingga kembang
kemudian baru masukkan tepong yang diayak bersama
baking powder, garam & soda bikarbonat bergilir2 dengan pisang yang dilecek
Last sekali masukkan minyak & putar lagi hingga gebu
Barulah dituang ke loyang yang diglis dengan mentega
ditabur tepong terlebih dahulu
saya ikut cara madiha
wassalam
No comments:
Post a Comment