Pages

Tuesday, 14 June 2016

puasa day 15 resepi- Pizza pisang


Assalamualaikum,

Resepi pizza pisang ni saya dapat dari fb. Sebelum tu tak tahu pun wujud pizza pisang ni. Bila try resepi ni crust pizza tu memang lembut sangat. Saya buat tengah hari tapi sampai ke lewat malam masih lembut pizzanya. Resepi crust pizza ni boleh juga diguna untuk buat pizza ayam@ mana-mana topping lain.

Mula-mula saya buat hanya satu pizza je. Doh tu saya bahagi dua buat satu pizza je. Then, tengok anak-anak berselera jr makan tinggal satu piece je untuk Hubby. So, doh lagi satu pun saya buat pizza ni. Memang berbaloi buat pizza ni boleh makan puas-puas.

Pizza Banana Kaya Ala Domino.

Bahan-bahan

Doh Pizza ialah:

3-4 cawan tepung gandum
1 paket yis mauripan + 3/4 cawan air suam.
1/2 cawan susu segar
1/4 cawan butter
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam

Bahan-bahan topping pizza:

1 bekas kaya, dapat yang pandan lagi best
2 biji pisang montel
1 sudu besar gula
1 cawan keju mozarella
Sedikit gula aising

Cara buat:
- satukan semua bahan- bahan doh. Rehatkan doh dan bila doh dah naik 2kali ganda bahagi doh 2.

- canai  doh ikut ketebalan yang dikehendaki.

-cucuk doh dengan garfu.

- sapu kaya tabur  separuh cheese

-susun pisang Yang dihiris 1cm tebal.

-tabur sedikt gula dan baki cheese.

- bakar.

- ayak gula icing.

-.siap!!!!

Selamat mencuba

Wassalam