Pages

Thursday, 25 February 2016

Muruku

Assalamualaikum,

Tengah ada kerajinan nak tulis entri baru tiba-tiba saya kehilangan idea. So, saya pun scroll gambar-gambar dalam album hp saya. Tiba -tiba terlihat gambar muruku Yang saya try buat masa cuti sekolah bulan disember. Ok boleh dijadikan bahan entri  ni (konon-kononnya blogger tegar lah kan...hehehe...)
Buat muruku pun guna muruku mix BABA's je pun.
Juga masa pergi Teluk Pulai tu hari ade beli acuan muruku yang jenis besi tu. Verdict: guna acuan besi lagi senang dari acuan kayu yang tradisional.

  Resepi:
  1peket tepung muruku
  1sudu kecil jemuju
   2sudu kecil bijan (bijan putih /hitam)
  1kotak santan

Sangai jemuju +bijan dalam 10saat api besar. Campurkan kesemua bahan, tambah air sikit demi sikit sampai jadi doh lembut.  Goreng dalam minyak penuh. Siap....

Wassalam